KTÜ Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz
''Trabzon hurması
yaygın olarak görülen
kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır'' dedi.
Karadeniz
Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı
Prof. Dr. Turan
Karadeniz
''Trabzon hurması
yaygın olarak görülen
kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır'' dedi.
Karadeniz
AA muhabirine yaptığı
açıklamada
''cennet hurması''
olarak da bilinen Trabzon hurmasının
Türkiye'de Kuzey
Anadolu
Hatay ve Antalya
civarlarında yetiştiğini belirtti.
Anavatanı Uzakdoğu olan Trabzon
hurmasının
birçok yabancı menşeli
meyve türleri gibi Türkiye'de başarıyla yetiştirildiğini ifade eden
Karadeniz
''Bu meyvenin Trabzon
hurması olarak bilinmesinin sebebi
ilk önce Artvin
yöresinde görülmüş olmasıdır. Yıllar önce Artvin'in Trabzon'a bağlı bir bucak
olması dolayısıyla bu meyve Trabzon hurması ismiyle tanınır. Ancak
Trabzon hurması
ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir'' diye konuştu.
Trabzon hurması yetiştiriciliğinin yıllar öncesine dayanmasına rağmen
gerek üretim gerekse pazarlama açısından henüz istenilen düzeye ulaşmadığını
kaydeden Karadeniz
40'ın üzerinde ilde
ancak 750 bin Trabzon
hurması ağacı yetiştirildiğini
bu ağaçlardan sadece 15
bin ton ürün alınabildiğini ifade etti.
MEYVENİN YARARLARI
Trabzon hurmasının
A vitamini ve
karbonhidrat açısından çok zengin olduğuna işaret eden Karadeniz
''Kalp-damar sistemi
hastalıklarının tedavisinde şifalıdır
bağışıklık
sistemini kuvvetlendirmekte
sindirim sistemi
hastalıklarına iyi gelmektedir. Antioksidanlarca zengin olması nedeniyle
günümüzde yaygın olarak görülen kanserden korunmada önemli bir yer tutmaktadır''
dedi.
Bu meyvenin
zayıflığın
giderilmesi
kansızlık
vitamin eksikliği ve
mide-bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini belirten Karadeniz
şunları kaydetti:
''Trabzon hurması yenmeye devam edilirse ishali kesmekte
iştahı açmakta
mideyi
kuvvetlendirmekte
safranın hararetini
gidermekte
mide gastritini
önlemekte
bağırsak iltihabını
iyileştirmektedir.
Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz
yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları
kaynatılarak elde edilecek su
temizlikte
kullanılabilir.''